ennl

De (on)logica van onze beslissingen…

 
De schoolvakantie zit er bijna op. Voor Noord Nederland is maandag 18/8 alweer de eerste schooldag en de rest volgt in de weken daarna. Voor diegenen die tijd en zin hebben in professionele verdieping rond besluitvorming heb ik een leestip: “Ons feilbare denken” van Daniel Kahneman.
 
De heer Kahneman kreeg als psycholoog in 2002 de Nobelprijs voor de economie voor zijn onderzoek met Amos Tversky (overleden in 1996) over hoe mensen denken en beslissingen nemen. Zijn inzichten hebben geleid tot het boek “Ons feilbare denken” dat ruim 500 pagina’s beslaat. Een zeer uitgebreid en interessant boek met talrijke praktische voorbeelden van de werking van ons brein op het snijvlak van o.a. psychologie, politiek, sociologie, statistiek en economie.
 
Kahneman legt o.a. uit waarom mensen zich overschatten, ze onlogische besluiten nemen, ze een voorkeur hebben voor het bestaande en ze de kans op verlies zwaarder laten wegen dan de kans op winst. Hij legt ook uit dat ons brein 2 systemen heeft; een snel (intuïtief en emotioneel) en langzaam (logisch en rationeel) systeem. Veel te veel om hier verder te behandelen, dus voor uitleg, voorbeelden, oefeningen en verklaringen verwijs ik je graag naar het boek. Een boek om te lezen en geregeld na te slaan.


Victalis Services B.V.
KVK 30275705 • ©2010-2019 • Alle rechten voorbehouden