ennl

Van Waterval naar Agile/Scrum – van PINO naar SINO…?

 
Agile/Scrum is hot en heeft impact op velen van alle niveaus – van gebruiker tot IT’er – in de organisatie; waarschijnlijk ook op jou. Ik spreek geregeld met managers van organisaties die bezig zijn om met Agile/Scrum het proces van software-ontwikkeling te versnellen. De praktijk van invoering is echter een lastige. Wie kent niet PINO als afkorting voor “Prince2 in name only”. Het nieuwe “Scrum in name only” ofwel SINO licht op de loer.
 
De essentie van Agile/Scrum is eenvoudig. Het gaat om kort cyclisch werken, in multidisciplinaire teams, snel duidelijkheid over de voortgang en korte rapportagelijnen. Kortom, sneller, flexibeler en meer écht werken aan softwareontwikkeling dan rapportage- en afstemming daarover. De realiteit bijhouden in plaats van constateren dat de wereld weer is veranderd en plannen moeten worden aangepast. Ik paste de principes 20 jaar geleden al toe bij mijn software-ontwikkelprojecten.
 
Hoe voer je Agile/Scrum nu in? Lastige vraag? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige, want vele organisaties worstelen hiermee. Het antwoord is: situationeel, geleidelijk doch beheerst. Behoud het oude vertrouwde en bouw het nieuwe op. Ten eerste moet snelle implementatie technisch mogelijk zijn; het zogenaamde Continuous Delivery. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar voor omgevingenbeheer, testondersteuning, etc. Vervolgens de governance. Traditioneel zijn IT-organisaties gesplitst in o.a. beheer en ontwikkeling en wordt gewerkt op basis van ITIL, BISL en ASL. Dit moet worden geïntegreerd in zogenaamde “DevOps” teams met nieuwe governance, teams en rollen. Een ander aandachtspunt is houding en gedrag. Het oude bekende moet worden losgelaten en nieuwe omarmd. Loslaten van de uitgebreide ProjectBrief en PID en vertrouwen op een Productbacklog en Sprintbacklog. Zorgen voor beknopte voortgangsrapportages zonder te veel in de details te willen duiken. De nieuwe manier van werken een kans geven zonder direct te willen switchen naar de oude situatie.
 
De invoering van Agile/Scrum is niet eenvoudig, maar toch vooral ook een kwestie van doen, stapjes zetten en volhouden. Kan ik je daarbij ergens mee helpen? Wil je een check op de invoering van Agile/Scrum in jouw organisatie? Ik verneem graag je reactie.
 
Met vriendelijke groet,
Edwin Tuin


Victalis Services B.V.
KVK 30275705 • ©2010-2019 • Alle rechten voorbehouden