ennl
De bedrijfscultuur code – Daniel Coyle

De bedrijfscultuur code is een interessant boek. Het begint met een verhaal over de ‘marshmallow contest’ waarin groepen met elkaar een bouwwerk moeten maken met behulp van spaghetti waarbij een marshmallow zo hoog mogelijk komt.
 
Uit onderzoek blijkt dat kleuters dat veel beter kunnen dan o.a. bedrijfskundestudenten. Waarom? Status en positie zijn irrelevant; ze begonnen direct zonder plan of strategie te bouwen.
 
Met dit verhaal in het achterhoofd worden in het boek 3 vaardigheden beschreven. De eerste vaardigheid is ‘bouw veiligheid in’. Hij beschrijft het effect op de groep als een groepslid sombert, lui is of zich hufterig gedraagt. In alle gevallen is dat – te verwachten – negatief. Door een veilige situatie te creëren, bijvoorbeeld door negativiteit te neutraliseren, ontstaat er meer veiligheid. Niet slimheid, maar veiligheid en daardoor verbondenheid is bepalend voor de groepsprestatie. Kenmerkend zijn veelvuldige en korte onderlinge interacties tussen teamleden. Dit zorgt voor saamhorigheidssignalen die energie opwekt, waardering oplevert en toekomstgericht is.
 
Belangrijk is hoe je die saamhorigheid opbouwt. Het voorbeeld van basketbalcoach Greg Popovich van de San Antonio Spurs wordt aangehaald…
 
Klik hier voor de gehele recensie.


Victalis Services B.V.
KVK 30275705 • ©2010-2019 • Alle rechten voorbehouden