ennl
Jaap van Zweden in CT over het aanschouwen van spanning en goede voorbereiding…(zaterdag 5 april 2014)

 
Jaap van Zweden, top dirigent en violist, was gisteren te zien bij College Tour. Plaats van handeling in het Concertgebouw met studenten in de zaal. Twan Huys stelde de vragen en Jaap zat er ontspannen bij om ze te beantwoorden.
 
Één van de vragen – overigens naast de vraag over zijn autistische zoon – raakte me, vrij vertaald: “hoe ga je om met spanning als je aan het spelen (dirigeren) bent; als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent”. Ik zie het al voor me. De dirigent verkrampt en valt stil. Het orkest speelt nog even door, hapert en komt tot stilstand. Rumoer in de zaal. Kortom, een goede vraag want met spanning voor topprestaties krijgen we allemaal te maken. Een ander voorbeeld in de zakelijke praktijk; de media aandacht rond het gebruik van klantgegevens door ING . Dat heeft in ieder geval het vertrouwen én imago van ING niet versterkt.
 
Ik graaf in mijn herinnering naar een eigen ervaring. Enkele jaren geleden had ik een presentatie voor een Raad van Bestuur alwaar ik een business case van een omvangrijk transformatie programma mocht toelichten. Best spannend. Ik was goed voorbereid resulterend in de start van een omvangrijk programma. Het heeft ook nog een internationale award gewonnen; van een internationaal leidende software leverancier, maar een prijs is een prijs.
 
Terug naar Jaap. Jaap antwoordde in twee delen. Ten eerste; je moet spanning onder ogen zien, het hoort erbij en het doet je niets. Door er niet op in te gaan gaat het vanzelf weg. Dat klopt; is ook mijn ervaring. Het andere punt ging over voorbereiding . Voordat een orkest speelt is er al eindeloos gerepeteerd. Volgens Jaap is stress vaak het gevolg van een slechte voorbereiding. Ook die onderschrijf ik. Voor iedere publieke performance helpt het om die goed op te bouwen en te oefenen. En nog eens oefenen als de boodschap niet overkomt; net zolang tot er voldoende vertrouwen is.
 
Wat is jouw ervaring of opinie? Mail naar Edwin Tuin


Victalis Services B.V.
+31 (0)6 234 96 186 • info@victalis.nl • KVK 30275705 • ©2010-2017 • Alle rechten voorbehouden